Workshop informatie

Blok 1

NewBi’s Tijmetje Dieleman

Een workshop speciaal voor diegenen die voor het eerst keer op de BiCon zijn. Maak kennis met elkaar en deel je ervaringen en verwachtingen.
Tijmetje is al jarenlang de persoon die iedereen die voor het eerst op de Holland BiCon komt dat bijzondere gevoel geeft dat iedereen er mag zijn.

Poëzie Cat K. en Xela Von

Spelenderwijs bekend worden met jezelf en jezelf bekend maken aan anderen door middel van poëzie. Dat is de kern van de workshop door Xela Von en Cat K.
Xela Von is een genderqueer dragqueen/king performer en tanka dichter, die in het dagelijks leven ook luistert naar de naam Alex. De Drag Olympics van de Amsterdam Gay Pride 2015 was Xela’s ‘coming out party’. Hij schrijft en publiceert al jaren tanka poëzie en heeft onder de naam Xela Von gepubliceerd in “Bright Stars 7”, verkrijgbaar via atlaspoetica.org. Xela’s nieuwe projecten en website zijn nog under construction, binnenkort meer op xelavon.com.
Cat K. in een paar woorden: creatief, eigenzinnig, open minded, maatschappelijk betrokken, biseksueel, genderfluid, interieur stylist, dichter en schilder. Zij zet zich momenteel als vrijwilliger in voor het LNBi, Queer aan Zee en COC Haaglanden. Meer van Cat is te vinden op de websites poetryzoo.com/author/catk en quirkyhomester.wordpress.com.
Vakbond Vincent Lorijn, Ger Rolsma, Lili Brouwer

Uit onderzoek van het SCP uit 2013 blijkt dat biseksuele werknemers meer problemen rapporteren over de gehele linie van werkbeleving. Zij zijn minder tevreden met hun werk, zijn meer van plan van baan te veranderen, hebben bijna twee keer meer conflicten op het werk (vooral met collega’s), maken ruim twee keer zo vaak negatieve bejegening mee en worden frequenter gepest. Daarnaast hebben ze vaker een burn-out.
Het roze netwerk van de FNV komt op voor de belangen van lesbische vrouwen, homomannen, transgenders én biseksuelen. Een van de instrumenten die de vakbond heeft om de werksituatie te beïnvloeden is de CAO. Dit voorjaar is een regenboog-checklist gepresenteerd waarmee we CAO’s kunnen doorlichten of de relevante bepalingen gunstig zijn voor LGBT’s.
In de workshop willen we kijken of de CAO-checklist biproof is. Werken de CAO-afspraken die we voorstaan ook goed uit voor biseksuelen, zijn er specifieke afspraken nodig, of zijn andere maatregelen nodig om de werksituatie voor biseksuelen te verbeteren?

Vincent is onder andere oprichter van de Roze Werkgroep van de ABVA KABO, actief bij FNV-Roze en jarenlang bestuurslid van het Roze Front.

Diversiteit Hilde Vossen

Hilde Vossen is mede-oprichter en coördinator van het European Bisexual Network for activists. Leden van dit netwerk motiveren, enthousiasmeren en inspireren biseksuelen en iedereen, die mensen die zich het liefst zo noemen een warm hart toe draagt.
Blok 2

BI-ografisch schrijven Connie van Gils

In deze workshop gaan we aan de hand van enkele speelse oefeningen een uit je leven gegrepen stukje schrijven over het thema ‘de ontmoeting’.
Connie van Gils is biseksueel, auteur/recensent, werkzaam bij IHLIA, kenniscentrum voor seksuele en romantische diversiteit.

Laat je zien – Theatersport Folkert Kooistra

Een luchtige, lichte en actieve workshop. Onderdelen zijn onder andere jezelf durven laten zien en op zoek gaan naar de diverse gendervormen in jezelf.
Samen gaan we met wat oefeningen anderhalf uur onderzoeken hoe het is om op de voorgrond te staan, aandacht te vragen. Daarnaast zoeken we op een speelse manier uit welke vrouwelijke en mannelijke vormen allemaal in jou zitten.
Folkert Kooistra is enthousiast theatersporter die zijn improvisatietalent graag inzet op de Holland BiCon.

Mannen Meer Mens Sanne PolsEmancipator

In deze intensieve workshop gaat Emancipator – de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie – met jullie aan de slag om de problemen rondom de zichtbaarheid en emancipatie van biseksuelen aan te pakken. Hierbij kijken we naar gendernormen en rol- en gedragspatronen en vooral naar het doorbreken daarvan. Aan het einde van de workshop hebben we samen concrete en praktische aanbevelingen gemaakt voor professionals, organisaties en beleidsmakers.

Mede dankzij vrouwen- en homobeweging zijn traditionele sekseverhoudingen de laatste decennia flink verschoven. Na ruimte voor vrouwen ontstaat er langzaam maar zeker ook ruimte voor mannen om zich te ontworstelen aan ouderwetse, beperkende en destructieve invullingen van mannelijkheid. Een zoektocht naar nieuwe constructieve rollen dient zich aan, mannen worden meer mens. Toch is er nog een lange weg te gaan.

Mannen hebben een belangrijke bijdrage te leveren aan de vrouwen- en lhbt-emancipatie, en hebben zelf bovendien een wereld te winnen. Seksuele diversiteit speelt een belangrijke rol binnen mannenemancipatie. Bij seksuele diversiteit denkt men meestal aan mensen met een van de heteroseksuele norm afwijkende seksuele voorkeur of praktijk. Maar waarom is “homo” nog steeds één van de meest gebruikte scheldwoorden? En wat betekent dit voor heterojongens en – mannen? Wat gebeurt er als we mannelijke heteroseksualiteit gaan beschouwen als een specifieke vorm van seksuele diversiteit? Als we gaan kijken naar de verschillen tussen mannen onderling ten aanzien van mannelijkheid en seksualiteit? Welke rol speelt seksuele diversiteit in de emancipatie van jongens en mannen? Hoe verhoudt mannelijkheid zich tot biseksualit eit? Hoe verhoudt biseksualiteit zich tot (mannen)emancipatie? Maakt biseksualiteit een man minder mannelijk? Meer mens? Hoe draagt de emancipatie van biseksualiteit bij aan mannenemancipatie? Hoe draagt mannenemancipatie bij aan de emancipatie van biseksualiteit?

In deze workshop verkennen we wat er nodig is om seksuele diversiteit te verbinden aan de emancipatie van jongens en mannen. Wat is er nodig om hen te bevrijden uit het heersende keurslijf? Welke concrete bijdrage kunnen professionals hieraan leveren? Wat kan ieder van ons doen?

Gespreksleider en trainer Sanne Pols zet zich graag in om iedereen de ruimte te geven het leven openlijk en in vrijheid in te kleuren naar eigen wens en inzicht. Ook wanneer dit kleuren buiten de zogenoemde lijntjes gebeurt. Sanne is ambassadeur van Emancipator en maakt zowel persoonlijk als in haar werk graag de vertaalslag om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Vanuit haar persoonlijke en professionele ervaring weet Sanne een constructieve dialoog aan te gaan over licht ontvlambare thema’s als seksuele diversiteit.

Multimedia en jong zijn Hilda van Reeuwijk

Hoe bereik je jongeren met sociale media? Take note, but most of all take action. Een echte do it your self workshop.
Hilda is jongerenwerker in Rotterdam en zet zich op velerlei manieren actief in voor een rechtvaardig samenleven. Zij is de drijvende kracht achter FullTimeFairtrade.


Forumdebat

Biseksualiteit en Media door Linda Duits en Wilma Ruis

Linda Duits is is publicist gespecialiseerd in populaire cultuur. Ze schrijft voor diverse media over gender en seksualiteit. Linda promoveerde in 2008 op de cultuur van jonge meisjes in de multiculturele samenleving. Als onderzoeker is ze geaffilieerd aan het genderstudiesprogramma van het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek van de Universiteit Utrecht. Daarnaast geeft ze freelance les bij Gender & Sexuality Studies aan de Universiteit van Amsterdam.
Wat is haar visie op de (on)zichtbaarheid van biseksualiteit en welke rol speelt de media.
In samenspraak met Wilma Ruis belooft dit een gevarieerd programma met veel beelden te worden.


Voor wie liever niet aan het panel deelneemt is er een Crea-workshop onder leiding van Tijmetje